Stiekem is het altijd leuk om meer te weten te komen over jouw vakantiebestemming. Met een beetje vooronderzoek ben je zo op de hoogte van de leukste feiten en de meest interessante cijfers. Ook al lig je de hele vakantie op het strand, dan heb je toch iets geleerd van deze informatie.
Informatie over de Adriatische Zee
De Adriatische Zee is een flink stuk water in het zuiden van Europa. Door dit water wordt Italië van de Balkan gescheiden. Het is een onderdeel van de Middellandse Zee. Het ziet eruit als een smalle maar lange kloof. Deze kloof is 200 kilometer breed (oost-west) en 800 kilometer lang (noord-zuid). De oppervlakte telt zo’n 160.000 vierkante kilometer en wil je naar de bodem zwemmen, dan heb je 260 meter te gaan.
Aan de westkust van de Adriatische Zee ligt Italië. Dit maakt 60% van de kust Italiaans. Aan de andere kant ligt Kroatië, die het oostelijke deel voor zijn rekening neemt. Ook Slovenië, Bosnië, Montenegro en Albanië pikken een heel klein stukje mee van deze zee. Maar Italië en Kroatië zijn veruit de populairste vakantiebestemmingen.
Er zijn een paar grote rivieren die naar de Adriatische Zee stromen. Heb je weleens gehoord van de Reno, de Po, Adige, Brenta, Piave en de Neretva? Grote steden die aan de zee liggen, zijn onder andere Venetië, Triëst, Ravenna, Porec, Split en Dubrovnik.
Hoe komt de Adriatische Zee aan zijn naam?
De Adriatische Zee is oud en sinds het ontstaan heeft hij al een heleboel verschillende namen gehad. De oude Romeinen noemde de zee in het Latijn Mare Superum. In het middeleeuwse Latijn werd dit Hadriaticum of Mare Adriaticum. Tijdens de Renaissance vond men Venetië de belangrijkste stad dus werk de zee omgedoopt tot Golfo di Venezia.
Vandaag de dag noemen de Italianen de Adriatische Zee ‘Merri Adriatico’ en de Kroaten gaan voor ‘Jadransko More’.