Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Hoe vier je kerst op zijn Italiaans?

De leukste tijd van het jaar kom er weer aan. De lichtjes en versieringen worden uit de kasten getrokken en de decoratie van je huis kan beginnen! Na de versieringen en lichtjes opgehangen te hebben, is de kamer fleurig verlicht en is de kerstsfeer direct in huis. Nu is Nederland niet het enige land dat veel tijd en geld in kerst steekt. Juist in Italië wordt dit feest groots gevierd. Alleen hoe vier je kerst op zijn Italiaans? Dat vertellen wij jou in dit blog, lees je gezellig mee?

La Befana

Hoewel wij in Nederland de kerstman hebben, heeft Italië La Befana. Dit is een oudere mevrouw die op haar bezemsteel over de steden rondvliegt. Bij ieder huis laat zij een cadeautje achter voor de families. Zij laat al haar cadeaus achter op 6 januari, wat later is dan in Nederland.

Santa

Foto van Mike Arney via Unsplash

Kerstmis met familie, oud & nieuw met wie je wilt

De titel: “Kerstmis met familie, oud & nieuw met wie je wilt” is een oud gezegde in Italië. Ze brengen in Italië kerst door met de complete familie. Ze eten dan gezellig elke avond met elkaar, terwijl bij ons de nadruk ligt op kerstavond. In Italië stellen ze het diner met zorg en tradities samen. Op deze avonden mag er geen vlees gegeten worden, vandaar dat ze in vele gerechten verse vis verwerken. Het diner in Italië bestaat uit zo’n 7 à 13 maaltijden, wat in onze ogen een gigantische klus lijkt. Ze brengen op deze manier een gerecht uit voor Jezus en zijn 12 apostelen. Het scheelt dat de Italianen die avond flinke trek hebben, aangezien ze de dag hiervoor 24 uur gevast hebben. Weet jij al welke 12 gerechten je gaat maken? Wij in ieder geval nog niet…

Diner

Foto van Sam Loyd via Unsplash

De kerststal opzetten

In Italië zetten zij gezamenlijk met het gezin de kerststal op. De dag begint natuurlijk met een warme cappuccino en de kids pakken vast alles wat voor de kerststal nodig is. Vaak maakt de grootvader ook nog een papier-maché kerststal, als geschenk aan de familie. Voor wie ga jij een kerststal maken?

Kerststal

Foto van Dan Kiefer via Unplash

De kerstgeschenken geven

Italië heeft zijn eigen tradities. De kids verkleden zich op 23 december als herders en gaan zingend langs de deuren, om geld op te halen voor hun kerstpresentjes. Dit lijkt eigenlijk op Sint Maarten, wat sommige steden in Nederland vieren. Het enige echte pakjesfeest in Italië, vindt plaats op 6 januari.

Gifts

Foto van Nathan Lemon via Unsplash

Met zijn allen Panettone eten

Kerstavond wordt elke keer afgesloten met een stukje Panettone. Dit is een cake in de vorm van een tulband. Hier doen de Italianen noten en gedroogd fruit in. Dit is ook wel het echte kerstbrood van Italië. Maak een lekkere panettone met de kids en probeer verschillende recepten uit! Klik hier voor een te gek recept!

Panettone

Foto van Joanna Kosinska via Unsplash

Wij halen zeker een stukje van Italië in huis, tijdens kerst. Welk stukje van Italië nemen jullie mee?

Wil jij jouw passie voor de Adriatische kust met ons delen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

Adriatico.nl