Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Trogir

Ontdek sporen uit de geschiedenis van Trogir

Het vaste land, het oude centrum en een schiereiland. In 1997 werd het oude stadsdeel van Trogir bekroond met een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wist je dat er bijna nergens op aarde zoveel kerken bij elkaar te vinden zijn als in deze stad in Kroatië? Architectuur zie je in de stijlen Renaissance, Romaans en Barok.

Een zeer gewilde Kroatische stad

De stad is gelegen op 25 kilometer ten noorden van Split en met een strategische ligging tussen het eiland Ciovo en het vaste land. Trogir, 2000 jaar oud en ooit een zeer belangrijke stad voor alle heersende volkeren. De invloeden van de Romeinen, Grieken, Fransen en Italianen zijn nog steeds te bewonderen. Deze invloeden hebben duidelijk hun stempel gedrukt op deze prachtige stad.

Vandaag vakantie vieren in Trogir

Een bijzonder weetje is dat Trogir een van de eerste steden in Kroatië is waar ze afstand deden van neon-verlichting, posters en andere marketinguitingen op straat. Zo geniet je volop van de oude sfeer in het centrum. Sla dus ook vooral dit deel van de stad niet over, want anders ga je daar zeker spijt van krijgen. Dingen die ook leuk zijn om te doen, zijn:

  • De toren van de St. Laurens Kathedraal beklimmen
  • Over de verdedigingsmuren van het Kamerlengo Fort wandelen
  • Lokale producten kopen op de Groene Markt

Een dagje bakken op het strand

Met je voeten in het zand wegdromen bij het geluid van rollende golven. Dat klinkt pas echt als vakantie. Een populair strand voor toeristen is Okrug, op het eiland Ciovo. Pak een shuttle boot en je bent er zo. Het strand onder de naam Pantan is ietwat rustiger, maar met grind in plaats van zand. Het Medena strand daarentegen biedt veel faciliteiten zoals watersporten, glijbanen en volleybalnetten. Er zijn ook allerlei kleine strandjes te vinden. Om hier te komen, is het aan te raden om een auto te huren.

Wat is er nog meer te doen?

Wissel het slenteren door de oude stad en het bakken op het strand af met een excursie of ander uitje. Stap bijvoorbeeld op de veerboot en bezoek Split of ga naar Nationaal park Krka. Visliefhebbers opgelet! In het hoogseizoen kun je lunchen op een boot die naar de eilanden voor de kust vaart. En geloof me op mijn woord, dat is absoluut de moeite waard.

Logeren in het hoogseizoen

Of je nou per auto, met de bus, het vliegtuig of met de boot arriveert (want dat kan allemaal), ergens slapen wil je sowieso. In het hoogseizoen kan dit nog wel eens knap lastig worden. Houd hier rekening mee en reserveer tijdig. De duurste accommodaties vind je in het oude centrum. Wellicht past iets op het vaste land beter in het budget. Ook in Seget, een dorpje naast Trogir heb je meer kans. Logeren op het eiland Ciovo kan ook want hier zijn flink wat appartementen bijgebouwd. Bedenk wel dat er in het hoogseizoen vaak files staan om het eiland te verlaten.

Populaire bestemmingen

Adriatico.nl