Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Ancona

Ancona is de hoofdstad van de regio Le Marche, in het Nederlands de Marken. Ooit begon het als een kleine vissersstad, maar het is uitgegroeid tot tot een grote badplaats. In Ancona liggen heden en verleden naast elkaar. Toen de stad haar historische centrum ontgroeide, is erachter uitgebreid met een modern centrum. Daardoor is er veel bewaard gebleven in de oude stad, maar heb je ook alle faciliteiten van een moderne stad.

Van oud naar nieuw

Het oude centrum van Ancona ligt als een punt in de Adriatische zee. Dit was een handige woonplaats voor de vissers, dicht bij de haven. Erachter vind je het modernere, nieuwe centrum. Wat je in het historische centrum echt niet mag missen, is de San Ciriaco kathedraal. Deze kathedraal heeft een prachtige gevel van wit en lichtroze marmer. Een plaatje om te zien. En het is niet te missen, want het is gebouwd op een heuvel en vanaf veel punten in de stad zichtbaar.

Voor de geschiedenis fanaten is het Nationaal Archeologische Museum van de Marken een aanrader. Hier vind je alle schatten die deze prachtige regio in Italië door de jaren heen heeft verzameld. Het Romeinse verleden van de stad zie je terug in het grote amfitheater van Ancona. Vroeger een handelsplaats en de plek voor gevechten en spelen, nu een toeristische bezienswaardigheid.

Loop je het oude centrum uit, kom je in een hele andere wereld terecht. In het drukkere, moderne centrum zijn veel winkels en restaurants. Er is ook dagelijks een markt met vers brood, groenten en kaas- en vleeswaren.

Specialiteiten

In zowel het oude als het moderne centrum kun je heerlijk dineren. In deze havenstad is vis natuurlijk een specialiteit. Denk aan een gebonden vissoep als voorgerecht of een hoofdgerecht van gegrilde kabeljauw. Andere specialiteiten zijn truffelrisotto, gegrild schaap en lam en als toetje tiramisù. Een twist op de klassieke tiramisù is tiramisù al limone, met limoncello en citroensap. Buon appetito!

Bestemmingen in de buurt van Ancona

Adriatico.nl