Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Wijnvakantie

De lekkerste wijnen van de Adriatische kust!

Waar Italië sinds jaar en dag bekend staat om haar wijnen, komen Kroatië en Slovenië nog maar net kijken. Maar je vindt hier geen tegenvallers. In de zomermaanden schijnt ook in deze landen de zon volop, wat de druiven goed doet. Nieuwsgierig? Drink wijn aan de Adriatische kust!

Wijn drinken in Italië

“Mama Mia, vinos de Italia!”. Italiaanse wijnen zijn inmiddels wereldwijd bekend en erg geliefd. Nu zijn dit vooral de wijnsoorten uit het binnenland. Maar aan de Adriatische kust laten wijnmakers zich niet kennen en veroveren ze stap voor stap meer terrein.

Marche is de naam van de wijnregio waar we moeten zijn. Vlakbij Rimini en Riccione, badplaatsen waar wijnen uit Marche volop geschonken worden. De rode wijn van deze streek maak je van de Montepulciano druif en het etiket sier je met ‘Rosso Conero’.  De witte wijn is bekender en heet ‘Verdicchio’. Zoals de naam al vertelt is deze wijn gemaakt van de verrassend frisse verdicchio druif.

Onbekende druiven uit Italië

Voor wie druiven en wijn echt interessant vindt, is een zoektocht naar de Pecorino druif en de Passerina druif een aanrader. Of naar de Maceratino en de Incrocio Bruni. Tot voor kort was de Lacrima druif zo goed als uitgestorven, maar in Marche is deze heerlijke druif weer te vinden! Het resultaat? Een wijn die niemand kan missen.

Wijn ontdekken in Kroatië

In Kroatië is wijn drinken al veel langer populair. Alleen deelde zij dit niet met de buitenwereld. Daarom is Kroatische wijn nog vrij onbekend. Dit vraagt om een ontdekkingstocht, niet? Bezoek bijvoorbeeld wijngaarden Motovun in Istrië en Kutjevo in Slavonië. Ook tijdens traditionele feesten en festivals vind je vaak lokale wijnen. Wat is jouw favoriet?

Over wijn leren in Slovenië

De smaak van de wijnen in Slovenië wordt zelfs beïnvloed door de rijke geschiedenis van het land. Toen Slovenië nog Joegoslavië was, werd zelfstandige wijnbouw verboden en was er alleen ruimte voor massaproductie. Waarbij de kwaliteit verloren ging. Inmiddels zijn de meeste wijngaarden weer privébezit en doen de wijnboeren enorm hun best de Sloveense wijn op de kaart te brengen. De enorme vooruitgang proef  je zelf!

Kustregio Primorska ligt pal aan de Italiaanse grens op een half uurtje rijden vanaf Triëst. De Adriatische Zee, de zon en de mineralen in de grond zorgen voor een heerlijke druif (en wijn). Kom maar proeven!

Kies voor een wijnvakantie

Maak de vakantie compleet met een wijnproeverij of bezoek een wijngaard. Een doorgewinterde wijnliefhebber denkt nu misschien zelfs verder. En de mogelijkheden zijn er. Een wijnvakantie. Georganiseerd op een vakantie die volledig in het teken staat van… wijn. Wie wil dat niet?

Adriatico.nl