Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Eten en drinken

Heerlijk smullen op vakantie!

Wat eten en drinken we aan de Adriatische kust?

Italië staat wereldwijd bekend om haar pasta, pizza en dolce. Het water loopt je gewoon al in de mond tijdens het boeken van de vakantie. Maar weet je dat de Italiaanse keuken ook zeer populair is in Kroatië? Naast hun eigen streekgerechten smult menig Kroaat regelmatig van een pizza met groenten uit het seizoen.

Dat wordt smullen in Italië

De lange Adriatische kustlijn loopt door verschillende Italiaanse regio’s. Onder andere door Emilia Romagna, Le Marche en de Venetiaanse Riviera. Vooral Emilia Romagna is een uitblinker als het om eten en specialiteiten gaat. De landbouw staat hier dan ook centraal. Parmezaanse kaas, parmaham en Aceto Balsamico di Modena zijn afkomstig uit deze streek.

Italianen houden zelf ook erg van eten en daarom zorgen zij natuurlijk goed voor hun eigen buiken. Het ontbijt is karig en bestaat uit niet meer dan een cappuccino en een croissant. Maar tijdens de lunch gaan ze los. Brood, kazen en salades komen op tafel. En vaak ook pasta of een stuk vis. Regelmatig vergezeld door een glas wijn.

Neem de tijd voor het Italiaanse diner

Ben je niet gewend aan lang tafelen, dan wordt het dineren-op-z’n-Italiaans een mooie uitdaging. Want een traditioneel diner bestaat meestal uit 5 gangen: antipasti, primi, secondi, contorni en dolci. Als eerst komen er olijven of plakjes ham op tafel, gevolgd door een bord pasta, soep of risotto. Daarna is het tijd voor het hoofdgerecht, altijd in de vorm van een flink stuk vlees of vis. Daar worden soms bonen als contorni bij geserveerd. Sluit het diner af met een heerlijke dolci, meestal anders in iedere streek.

Uit eten in konoba’s in Kroatië

In Kroatië zie je vele konoba’s langs de weg. Dit zijn taverna’s, te herkennen als een oud stenen huisje met een traditioneel en gezellig interieur. Hier vind je geen uitgebreide menukaart maar wat je er eet is altijd puur Kroatisch. De ingrediënten van de gerechten zijn altijd vers en komen van de plaatselijke boeren en vissers. De eigenaar is de chef en de recepten zijn meestal van generatie op generatie overgegaan.

Pizza in Kroatië

Zoals eerder gezegd zijn pizza’s erg populair in Kroatië. En zeer betaalbaar. Wil je een pizza proeven met typisch Kroatische smaak? Bestel dan die met pršut, dat is met gerookte ham.

Een lekker stukje vis bij de wijn

De Adriatische kust, dat is aan zee. En wat zwemt er in de zee? Vis!! Vanmorgen gevangen en vanmiddag of vanavond op jouw bord. Ook Kroatië is een echt wijnland. Laat je informeren door de ober welke wijnen uit de streek komen.

Populaire bestemmingen

Adriatico.nl