Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Alles over de Adriatische Zee

Ontdek de prachtige Adriatische Zee

De Adriatische Zee? Ja, een flink stuk water in Zuid-Europa tussen Italië en de Balkan in. De Adriatische Zee is onderdeel van de Middellandse Zee en ideaal voor heerlijke strandvakanties in de zomermaanden.

Enkele feiten op een rij

Herkenbaar als een smalle maar lange kloof biedt de Adriatische Zee zo’n 160.000 vierkante kilometer water. Deze zee is 200 kilometer breed, 800 kilometer lang en ongeveer 260 meter diep. Deze zee herbergt zo’n 1300 verschillende eilanden, zowel bij eb als bij vloed. Langs de gehele kustlijn heerst een vochtig subtropisch klimaat. En dat betekent: nat in herfst en winter maar bloedheet in de zomer.

Landen grenzend aan de Adriatische Zee

De westkust van de Adriatische Zee is Italiaans grondgebied. Dit komt erop neer dat 60% van de kust in Italië ligt. Aan de overkant, de oostkust, ligt Kroatië. Deze twee landen blijken tot nu toe de populairste vakantiebestemmingen in de zomermaanden. Maar onderschat de overige landen aan de Adriatische kust niet. Zowel Slovenië, Bosnië, Montenegro als Albanië maken hun stranden klaar voor de opkomende groei in toerisme. Allemaal met hun eigen trekpleisters en bijzonderheden.

Hoe noemen we de Adriatische Zee?

Uiteraard komt dit grote stuk water ook veelvuldig voor in diverse geschiedenisboeken. In de historie van de oude Romeinen te herkennen aan Mare Superum, Hadriaticum of Mare Adriaticum. In de tijd van de renaissance werd het Golfo di Venezia, afgeleid van natuurlijk de beroemde waterstad en haar provincie.

Maar tegenwoordig is het niet meer zo verwarrend, als je het maar even weet. De Italianen noemen de zee namelijk Merri Adriatico en de Kroaten gaan voor Jadransko More.

Adriatico.nl