Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Het weer in Kroatië

Warme zomers en milde winters

Vakantiegangers zoeken over het algemeen naar bestemmingen met mooi weer. Hier houden zij van en het past in het plaatje van een perfecte vakantie. Maar wat is ‘mooi weer’ dan? En is ‘mooi weer’ voor iedereen hetzelfde of is het iets heel persoonlijks? Op deze pagina beschrijven we het klimaat in Kroatië, zonder oordeel. Zo kan iedereen zelf invullen of het voor hen ‘mooi weer’ is of niet.

Mediterraan vs continentaal klimaat

In de laaggelegen kustgebieden heerst een mediterraan klimaat. Dit klimaat zorgt voor milde, maar natte winters en droge bloedhete zomers. De hooggelegen gebieden hebben een continentaal klimaat, ook wel een gematigd zeeklimaat genoemd. De winters zijn hier kouder dan in laaggelegen gebied en ook ‘s zomers ligt de temperatuur lager dan direct aan het strand.

Kroatië als bestemming voor de zonvakantie

Dat Kroatië een uitgelezen land is om zonvakantie te vieren, heeft menig vakantieganger al ontdekt. Vergeleken met bijvoorbeeld de Cote D’Azur aan de Franse Riviera, is de temperatuur net zo hoog. Alleen de kans op regen is hier iets groter. Maar geen twijfel mogelijk. De felblauwe zee met het heldere water maakt dit allemaal goed.

Hoe zit het dan met die regen?

Kort omschreven: in Kroatië valt het hele jaar door regen. Natuurlijk hangt de frequentie en de hoeveelheid af van de locatie. Aan de kust valt dit hartstikke mee. Vooral in de zomer blijft het hier vaak maandenlang droog.

Wist je dat veel mensen hier in de winter zelfs komen wintersporten? In de bergen natuurlijk. Niet aan het strand. Gorski Kotar, ten oosten van de stad Rijeka heeft zich helemaal ontwikkeld tot wintersportgebied. Met pistes tot zo’n 1700 meter hoogte.

Het weer aan de Adriatische Zee

Kortom: Kroatië biedt weer in allerlei soorten en maten. Maar vooral het klimaat aan de Adriatische Zee is gunstig voor de zon liefhebber. Vooral in de zomer. Bakken op het strand is hier zo goed als een zekerheid, met wellicht een keer een tropische bui. Kort, maar verfrissend.

Adriatico.nl