Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Typisch Adriatico

Waar denk jij aan bij de Adriatische kust?

Dat de kustlijn van de Adriatische Zee flink wat kilometers in beslag neemt, is overduidelijk. Maar er zij  nog veel meer dingen te denken die typisch zijn voor de Adriatische kust. Op deze pagina nemen we je mee langs de menukaart en andere typische kenmerken. Lees je mee?

Toch een klein stukje geschiedenis

Waar in Italië lange tijd het Romeinse Rijk zegevierde, kwam het via de zware middeleeuwen pas in de renaissance weer op z’n pootjes terecht. Met Venetië als grootste en rijkste havenstad aan de Adriatische kust.

Klein, maar zeer gewild. Dan hebben we het over Slovenië. Van het Romeinse Rijk naar Frankrijk en later van Oostenrijk. Joegoslavië kreeg zijn grip op het land voordat het onafhankelijk mocht zijn.

Het koninkrijk Kroatië hield zich lange tijd sterk en onafhankelijk. Vanaf het moment dat zij het Ottomaanse Rijk buiten Europa hielden, werd het er onrustig. Ook Kroatië maakte deel uit van het communistische Joegoslavië voordat zij in 1991 voor onafhankelijkheid tekende.

Overblijfselen van deze rijke historie

Slechts drie landen en nu al zo veel heersers. Zoveel verschillende culturen door de eeuwen heen. Zonder dat je het misschien direct ziet, zijn van al deze uiteenlopende culturen kleine stukjes bewaard gebleven. Samengesmolten tot de tradities die vandaag de dag zo gewoon en juist typerend zijn voor het land of de streek.

Wat is typisch Adriatico?

Laten we beginnen met de menukaarten langs de gehele Adriatische kust. Verrassend genoeg staan er in alle landen vergelijkbare gerechten op. Natuurlijk kan vis niet ontbreken door de directe ligging aan de zee. Maar in elk land wordt deze bereid met dezelfde kruiden. Zo smikkel je overal van de lekkerste en vis. Ook de liefde voor verse streekproducten, wijn en zelfgemaakte kaas vind je overal terug. Maar ook de heerlijke pizza is niet te missen. Nu denk je, dat is toch Italiaans? Maar niet alleen de Italianen zijn hier dol op, ook de Kroaten hebben regelmatig een pizza op hun bord liggen. 

Vakantie vieren aan de Adriatische Zee

Zon, zee en strand zijn natuurlijk associaties die niet mogen ontbreken. De Adriatische kustlijn is niet voor niets zo populair bij zonliefhebbers. En of het nou typisch Adriatico is of gewoon iets dat hoort bij een regio aan de kust. De lucht van zonnebrand, zand tussen alle tenen en ijsjes! Vermaak tot in de late uurtjes, vuurwerk en de relaxte vibe van mensen die van hun vakantie genieten. Veelzijdigheid en voor ieder wat wils; dat is typisch Adriatico.

Adriatico.nl