Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Zaton

‘Klein maar fijn’ komt helemaal tot zijn recht wanneer je vakantie viert in het Kroatische stadje Zaton. Ontdek de mooie architectuur, een rijke cultuur en de ongerepte natuur. Tel daar een noemenswaardig historisch erfgoed en het mediterrane klimaat bij op. Geen wonder dat we Zaton vandaag de dag een toeristische oase mogen noemen.

Nederzetting in een schilderachtige baai

Op slechts 8 kilometer van Dubrovnik vind je Zaton, goed beschermd in een schilderachtige baai. Ooit een belangrijke nederzetting, nu 2 dorpen: Veliki Zaton en Mali Zaton. Deze 2 zijn verbonden door een kilometerslange promenade, waar je natuurlijk in je eigen tempo overheen kunt lopen. Wist je dat de geschiedenis van Zaton zo’n 4000 jaar terug gaat? Aanschouw de oudheden met eigen ogen:

  • Overblijfselen van Liberiaanse schepen (1ste eeuw voor Christus)
  • “Kastelina”, een toren (16e eeuw) ter verdediging tegen de Turken
  • Kroatische kerk St. Nicolaas (11e eeuw)
  • Vele Liberiaanse graven en steengroeven

Zaton, de ideale vakantiebestemming

Het is er rustig, de stranden netjes en het dichte dennenbos sluit de drukte van alledag helemaal buiten. Er is geen overkill aan hotels, restaurants en winkels, maar juist door het beknopte aanbod schiet de kwaliteit omhoog. Proef lokale specialiteiten en laat je in de watten leggen tijdens een wijnproeverij. En owja, een slok water uit de lokale bron Vrelo maakt de vakantie helemaal compleet.

Voor de actieve vakantievierder

Voor wie meer wil dan luieren op het strand, staat er een compleet activiteitenprogramma klaar. Van fietsen, raften en kanoën tot duiken en waterskiën. Wandel de berg op naar het dorp Podbrezje (4,5 km) of bekijk de stalactieten in de Mociljska-grot. Mali Zaton is perfect om te logeren in tent en slaapzak. Er zijn kampeermogelijkheden voor iedereen.

Waar gaan we uiteten in Zaton?

Hoewel het stadje niet overstroomt van restaurants, is er alsnog voldoende keuze. Maar welke eetgelegenheid kies je dan? Naar verhalen keer je altijd terug wanneer je eens bij Giusto Bistro & Pizzeria bent geweest en voor een geweldig uitzicht op zee ga je naar Konoba Ankora. Verstopt pareltje vinden? Dandy schittert terecht. De attente bediening van Vala Zaton Restaurant wordt online geprezen en ben je bij Konoba Capo? Vraag dan naar ober Bozan. Hij schijnt namelijk een zeer goede wijnkenner te zijn.

Adriatico.nl