Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Friuli-Venezia Giulia

De regio Friuli-Venezia Giulia is een bijzonder stukje Italië en daardoor een ideale vakantiebestemming. Gooi alles wat je weet van Italië overboord en duik in het unieke landschap van Romaanse, Germaanse en Slowaakse culturen.

De hoofdstad van deze Noord-Italiaanse landstreek is Triëst. Geliefd om o.a. de koffie, James Joyce en de San Spiridione. Eromheen zie je vooral landbouw en veeteelt. Ooit van de beroemde Prosciutto di San Daniele gehoord? Komt hier vandaan! Friuli-Venezia Giulia is een van de rijkste districten van Italië, verworven door diverse ambachten, meubelontwerpen en mozaïek. Tip: vermijd herfst en winter wanneer je niet van regen houdt.

Pittoreske dorpjes in Friuli-Venezia Giulia

Met de ramen wagenwijd open, stuur je op je gemak over smalle weggetjes. Om je heen landerijen, tot zover je kunt kijken. Wat is het leven mooi. Enkele huisjes doemen op in de verte. Een dorpje! Zullen we even stoppen?

Alsof je een film binnenstapt. Romantisch, authentiek en de mensen zo hartelijk. Je komt thuis, op een plek zo ver van huis. Wandel over de markt op het dorpsplein en nip van een drankje op het terras. Als lunch kies je voor een ambachtelijk en vers bereidde maaltijd. Hier kun je toch geen genoeg van krijgen?

5 verborgen schatten in Friuli Venezia Giulia

De dorpen in deze regio; ze lijken op elkaar maar zijn allemaal verschillend. Stap weer in de auto en ontdek op z’n minst deze 5 pareltjes:

Spilimbergo

Sinds kort officieel een ‘Juweel van Italië’. Naast de Duomo di Santa Maria Maggiore zijn het de mozaïeken die jouw hart hier sneller doen kloppen. Kunst is groots in Spilimbergo, logisch ook dat artistieke studenten zich hier als een vis in het water voelen.

Cividale del Friuli

UNESCO heeft het complete historische centrum allang op de lijst van werelderfgoed gezet, en niet zonder reden. Zo’n 53 voor Christus stichtte Julius Caesar het dorp ‘Forum Iulii’, wat in de loop der jaren verbasterde tot Friuli. De naam is gewijzigd, maar de geschiedenis neemt men het dorp nooit meer af.

Poffabro

Voor wie graag geniet van schitterende vergezichten, is het wellicht verstandig een trui aan te trekken. Poffabro ligt op 525 meter hoogte waardoor het er frisser is dan in de laaggelegen dorpen. De spectaculaire panorama’s zijn het meer dan waard.

San Daniele del Friuli

Ondanks dat deze beroemde stad omgeven is door prachtige natuur, kijk je daar misschien per ongeluk doorheen. Het glooiende heuvellandschap wordt door sommige mensen al snel opzij gezet voor een mooi stukje Prosciutto di San Daniele. Ook wel “De koning van de hammen” genoemd. Een van de meest smaakvolle delicatesse van Italië.

Aquileia

Een bijzonder dorp op een nog uniekere ondergrond. Aquileia staat op de Werelderfgoedlijst geregistreerd als ‘archeologisch gebied’. Een Romeins forum, mozaïekvloeren, een enorm mausoleum en de resten van een basiliek. Allemaal aan het licht gebracht. Ga op zoek naar de Via Sacra (Heilige Weg) en ontdek welke beelden daar allemaal gevonden zijn.

Bestemmingen in Friuli-Venezia Giulia

Adriatico.nl