Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord

Puglia

Puglia, de regio in de hak van de Italiaanse laars. Hier komen voornamelijk Noord-Italianen hun vakantie doorbrengen, dus veel buitenlandse toeristen zul je er niet vinden. Lekker rustig! Het is even een stukje rijden, of vliegen, maar dan heb je ook wat. In het hoogseizoen kan het erg heet zijn, zo rond de 35 graden. Maar in april, mei, oktober en zelfs nog in november is het er heerlijk vertoeven.

Toscane van het zuiden

Hoewel de regio niet zo bekend is, zijn er veel mooie steden en dorpjes te ontdekken. Vanwege haar culturele rijkdom wordt Puglia ook wel het Toscane van het zuiden genoemd. In de havenstad Bari kun je Sinterklaas bezoeken in de San Nicola basiliek en struinen langs de kade. Bari is een prachtige stad en is zeker een bezoekje waard ! Tijd tekort ? Ga dan op fietstour door Bari, waar je alle belangrijke bezienswaardigheden ontdekt en lekker relaxed door de straatjes van het gezellige stadje rijdt. In de kunststad Lecce zijn vele kerken en musea te ontdekken en midden in de stad is een oud Romeins theater opgegraven. De beste restaurantjes vind je in Ostuni. Het is een wat kleiner stadje, waardoor er een gezellige sfeer hangt. Elke zomer zijn er meerdere muziekevenementen op het centrale plein.

Ook het dorpje Alberobello mag je niet missen. Hier staan de typisch Zuid-Italiaanse trulli. Kleine, ronde huisjes met dikke muren en een puntdak die een beetje aan de efteling doen denken. Het voordeel van de huisjes is dat de muren in de zomer de warmte buiten houden, en in de winter de kou. Wat je ook echt niet mag missen in Puglia zijn de tropische stranden. Ja echt; wit zand en helderblauw water. Bij de stad Gallipolli liggen een aantal van deze stranden, en ook in het uiterste puntje bij Leuca zul je er veel vinden.

Rivalen

Als je de steden in Puglia bezoekt, praat dan niet zomaar over een andere stad als lokale inwoners het kunnen horen. Vooral de steden Bari en Lecce zijn echte rivalen. Deels komt dit door de rivaliserende voetbalclubs van deze steden, deels ook omdat het de twee grootste steden van de regio zijn. Allebei willen ze de grootste en mooiste stad zijn. Bari is officieel de hoofdstad van Puglia, maar Lecce doet er zeker niet voor onder. Zit je dus te dineren in Bari, zeg dan niet dat je morgen een dagje naar Lecce gaat tegen de ober. Zeg liever hoe mooi Bari wel niet is.

Culinair genieten

Bij de aperitivo zijn er in Puglia taralli in verschillende smaken. Taralli zijn broodkoekjes, die je naturel, gezouten, en met allerlei kruiden erin kunt kopen. Typische pasta uit Puglia zijn de orechiette. Een schelpvormige pasta die vaak met vis of bonen wordt gegeten. Populair als hoofdgerecht in deze streek is gegrild vlees. Vaak kun je in een gekoelde toonbank je vlees kiezen of verschillende soorten voor de hele tafel. Hierbij drink je natuurlijk een rode wijn uit Brindisi.
De streek heeft zelfs haar eigen koffie; caffè pugliese. Dit is eigenlijk een mini-cappuccino: een espresso met een klein beetje gestoomde melk.

Bestemmingen in Puglia

Adriatico.nl