Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Labin

Labin voor de echte cultuurliefhebber

Waar in vele kustplaatsen de zon, de zee en het strand centraal staan, is Labin anders. Allereerst natuurlijk het uitzicht. Labin ligt boven op een heuvel en biedt uitzicht over Rabac, Kvarner, Kotar, Velebit en Gorski. De groene baai van Prklog is ook te zien vanaf de heuvel. En dan de stad zelf. Het rijke erfgoed heeft het centrum als het ware omgetoverd tot een openluchtmuseum. Inclusief kleine boetiekjes en kunstgalerijen. Klinkt dat niet als muziek in de oren?

Een middeleeuwse stad

De heuvel van Labin ligt in het zuidoosten van Istrië, op 5 kilometer afstand van de haven. Vroeger droeg de stad de naam Albona. Deze naam is teruggevonden in geschriften uit het jaar 285. Later, in de middeleeuwen, kreeg de stad de naam Labin. De gemeenschap bestaat uit 2 delen: de oude stad op de top van de heuvel en de nieuwe nederzetting Padlabin.

Wandel rustig rond en ontdek de stadspoorten (15e eeuw), de pilaren van de galerij (17e eeuw) en de uitbundige versieringen op de paleizen (uit de Renaissance). De geschiedenis van Labin biedt voldoende materiaal om een compleet fotoalbum mee te vullen.

Het leven in Labin

Voorheen was de mijnbouw de inkomstenbron die de economie in de stad draaiende hield. Vandaag de dag overheerst de metaal- en houtindustrie, de handel en het toerisme. Het museum vertelt alles over het vroegere mijnleven en er is zelfs een deel van de oude mijntunnels geopend om te bezoeken. Bovendien zijn er in de bossen en valleien rondom de heuvel veel verschillende soorten dieren te vinden.

Dat de mensen in Labin ook van een feestje houden, bewijst het ‘Labin Culturele Zomerfestival’. Het is een klassiek muziekfestival waarbij de hele stad uitstroomt om deze manifestatie gezellig mee te vieren. Behalve muziek komen er ook vele smakelijke specialiteiten van de regio bij kijken. Wijn en de olijfolie voert hier duidelijk de boventoon. Wat proeven kan geen kwaad toch?

Plons in de zee bij Rabac

Voorheen een vissersdorp en nu een populaire badplaats. Absoluut in scherp contrast met Labin. Maar misschien fijn voor de afwisseling. Rabac is namelijk een echte zonvakantiebestemming met voorzieningen voor de strandliefhebbers!

Bestemmingen in Labin

Adriatico.nl