Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Nieuwjaarstradities in Italië: dit zijn ze!

Ging het dit jaar ook super snel voor jouw gevoel? Voor mij in ieder geval wel! Toch is het altijd een mooi moment om terug te blikken op afgelopen jaar, goede voornemens te bedenken en het nieuwe jaar in te luiden met champagne. Om de nieuwjaarsduik niet te vergeten! Kortom, in Nederland hebben wij tradities genoeg, maar in Italië is dat niet anders. Zoals je misschien al verwacht zijn deze wel anders dan bij ons.  Ben je nieuwsgierig naar de nieuwjaarstradities in Italië? Ik vertel er je alles over in dit blog!

nieuwjaars tradities in Italië

Foto: Pexels via Pixabay

Lekker eten met Oud en Nieuw

Voordat het nieuwe jaar van start gaat, dineren de Italianen uitgebreid met vis of zeevruchten. Naar mijn mening is dit een van de leukste nieuwjaarstradities van Italië (ik ben namelijk echt een seafood lover!). Zo is in Lazio de zeepaling een echt nieuwjaarsgerecht! Al eten ze in de rest van Italië ook graag vlees tijdens deze feestelijke gelegenheid.  Bij de slager en in de supermarkten kun je tijdens Oud & Nieuw overal varkensworsten en gevulde varkenspoten kopen. De gevulde varkenspoot, in Italië noemt men het een zampone, kun je kopen in een mooi doosje. Ideaal om weg te geven als cadeau! De reden dat de italianen deze gerechten eten? Ze zouden rijkdom voor het nieuwe jaar meebrengen.

Het Italiaanse diner wordt (natuurlijk) afgesloten met een toetje. Een van de zoetigheden is de Strufoli. Dit is een taartje die oorspronkelijk uit Napoli komt. Het zijn kleine gefrituurde deegballetjes overgoten met honing. Ook hierbij is rijkdom het symbool. Zodra de klok 00:00 slaat, proosten de Italianen met een glas spumante. Hierbij worden ook druiven bij gegeten. Geloof mij maar als ik zeg dat deze combinatie echt geweldig is!

nieuwjaars tradities in Italië

Foto: Nat Aggiato via Pixabay

Zodra het middernacht is…

Na alle toosten en gelukswensen, gaat iedereen de straat op. Dit is een nieuwjaarstraditie die over de hele wereld hetzelfde is. Want ook in Italië steken ze vuurwerk af, al is dit wel een stuk minder dan bij ons. Daarnaast gaan klokkengeluiden, sirenes en scheepshoornen af. Dit drijven de geesten van afgelopen jaar weg volgens de Italianen. Iedereen wilt immers het nieuwe jaar in met positieve vibes, toch? In grote en kleine steden komen de Italianen bij elkaar op grote, centrale pleinen. De meeste blijven dan wakker tot de zon weer opkomt. Toch nog een traditie die wij niet echt kennen, maar het is zeker leuk om het eens mee te maken.

nieuwjaars tradities in Italië

Foto: Chris Gilbert via Unsplash

Muziekaal het nieuwe jaar in

Een van de oudste nieuwjaarstradities in Italië (en tevens bijna een uitgestorven traditie) is de traditie van lo sciuscio. Hierbij gaat een groepje muzikale zangers langs de huizen, uiteraard zingend, om geluk over te brengen in het nieuwe jaar. Doe je de deur niet open? Dan betekent dat een jaar ongeluk. Hoewel deze traditie in grote steden bijna niet meer voorkomt, kom je het nog wel tegen in kleine dorpen. Meestal zijn het dan kinderen die uiteindelijk beloond worden met snoep of kleingeld voor hun inspanning. Boek dus snel volgend jaar jouw nieuwjaars vakantie naar Italië om deze traditie nog mee te kunnen maken voor het helemaal uitgestorven is. Wel de deur opendoen dan hé?

Bij deze wens ik iedereen alvast een gelukkig en een gezond 2020! 

Wil jij jouw passie voor de Adriatische kust met ons delen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Adriatico.nl